Recepty

zelenynapojVápnikový nápoj so spirulinou:

  • 1 šálka vopred namočených nelúpaných sezamových semiačok
  • 1 lyžica vanilky
  • 4 šálky vody
  • 6 lyžíc karobového prášku
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica Havajskej spiruliny
  • 1 banán

Zmixujte, preceďte a vychutnajte! Tento zelený nápoj obsahuje tri významné zdroje vápnika: sezam, spirulinu a karob. Urobte si skutočnú vápnikovú bombu!

Čučolína:

Spolu zmixujte a zasýťte sa týmto výživným smoothie. Čučolína je vymyslená pre všetkých, ktorým záleží na nízkom glykemickom indexe. Bezpečne ochráni pred chuťou na sladké!

Spirulínová salsa:

Do misy salsy pridajte čajovú lyžičku Spirulíny. Spirulina umocní chuť samotnej salsy a dodá jej to zaujímavú farbu a štruktúru. 

Smoothie proti alergii:

  • 2 šálky žihľavového čaju
  • 1 kiwi
  • 1 pomaranč
  • 2 krúžky ananásu
  • 1-2 cm čerstvého zázvoru aj so šupkou
  • 1 čajová lyžička Havajskej Spiruliny
  • 1 čajová lyžička ľanových semienok (alebo chia)

Všetko zmixujte v mixéri. Ak máte radi redšiu konzistenciu, pridajte žihľavový čaj. Dávka je na 2-3 poháre. Doprajte si denne tento lahodný smoothie na zmiernenie sezónnej alergie.

Šťava na odkyslenie:

  • 1 uhorka
  • 2 stonky celeru (stopkového)
  • 1/2 č. lyžičky Zeleného Kamutu
  • 1/4 citróna

Zeleninu a citrón odšťavíme a pridáme 1/2 č. lyžičky Zeleného Kamutu.

Ľadová drť so Zeleným kamutom:

Zmiešajte 1 l vanilkového ryžového mlieka a 1/2 šálky drvených mandlí a dajte do mrazničky na 20 minút. Rozmiešajte. Pridajte 3 lyžice Zeleného kamutu a zamiešajte. Zakryte papierom na pečenie a dajte do mrazničky na 30 minút až 1 hodinu. Ozdobte mätou a podávajte.

Strik zo Zeleného kamutu:

  • 1/2 hrnčeka vody
  • 1/4 šálky ananásového džúsu
  • 1/4 šálky sódovky
  • trošku citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky drveného ľadu
  • 1 lyžica Zeleného kamutu

 Príprava: zmiešajte prísady v šejkri alebo pohári s vrchnákom a podávajte.

Zelená limonáda:

  • 2 hrste špenátových listov
  • 1 hruška
  • 1/3 avokáda
  • šťava z 1 citróna
  • 100 ml mandľového mlieka
  • 200 ml vody
  • 1 čajová lyžička Zeleného kamutu

 Všetko pomixujte v mixéri. Ak treba, podľa chuti doslaďte medom.

Banánový smoothie:

  • 2 pomaranče alebo 100 ml pomarančovej šťavy
  • 1 banán
  • 2 lyžičky Zelenej zmesi
  • voda

Všetko pomixujte v mixéri.

Smoothie dobré ráno:

  • 4 hrste špenátových lístkov
  • 1 jabĺčko
  • 1 banán
  • šťava z 1 limetky
  • 1 polievková lyžica Zelenej zmesi
  • 400 ml vody

Šup s tým do mixéra.

Mrkvovo-kamutová šťavička:

  • 6-8 mrkvičiek
  • 1 jablko
  • 1-2 čajové lyžičky Zeleného kamutu

    Odšťavte si jablko a mrkvu a do šťavy pridajte Zelený Kamut. Dobre pomiešajte.

Malinový smoothie:

  • 2 hrste čerstvých alebo mrazených malín (čučoriedok, jahôd,..)
  • 1 banán
  • 200 ml jablkovej alebo pomarančovej šťavy
  • 1-2 čajové lyžičky Zeleného kamutu

Rozmixujte v mixéri. Nalejte do vysokých pohárov a ozdobte jahodou.

Hruškový smoothie:

  • 3 hrušky
  • 1 hlávka šalátu
  • 1 malý zväzok petržlenovej vňate
  • 1 uhorka
  • 400 ml kokosovej vody
  • 1 čajová lyžička Havajskej spiruliny
  • 4 polievkové lyžice ľanového semienka

Rozmixujte v mixéri. Dávka je na 5 pohárov.

Recepty s ChufaMixom

Mlieko z vlašských orechov

  • 1 liter vody
  • 150 gramov celých vlašských orechov
  • 85 gramov cukru/ 70 gramov trstinovej šťavy /70 gramov medu/40 ml Agáve

Príprava

  1. Naplňte nádobu ChufaMixu 1 l vody
  2. Dajte celé orechy a (ak chcete) sladidlo do filtračnej nádoby
  3. Vložte mixér a mixujte orechy približne 1 minútu
  4. Vyberte filtračnú nádobu z vody, s pomocou drevenej varešky pomiešajte, až pokým na dne filtračnej nádoby uvidíte drť, potom vložte mažiar a tlačte, pokým vytlačíte posledné kvapky z orechovej drte.

Môžeme ho vyrábať so studenou vodou. Ak ho nevypijete hneď, uchovajte ho v chladničke.

Kakavko z vlašských orechov

  • 1 liter vody
  • 150 gramov celých vlašských orechov
  • 95 gramov cukru/ 75 gramov trstinovej šťavy /75 gramov medu/50 ml Agáve
  • 25 gramov čistého kakaového prášku
  • 1/4 pomarančovej alebo tangerínkovej šupky

Príprava

  1. Naplňte nádobu ChufaMixu 1 l vody
  2. Dajte celé orechy, sladidlo, šupku a kakao do filtračnej nádoby
  3. Vložte mixér a mixujte všetko spolu približne 1 minútu
  4. Vyberte filtračnú nádobu z vody, s pomocou drevenej varešky pomiešajte, až pokým na dne filtračnej nádoby uvidíte drť, potom vložte mažiar a tlačte, pokým vytlačíte posledné kvapky z orechovej drte.

Môžeme ho vyrábať so studenou vodou. Ak ho nevypijete hneď, uchovajte ho v chladničke.

Mandľové mlieko (z celých mandlí)

  • 1 liter vody
  • 200 gramov celých mandlí
  • 85 gramov cukru/ 70 gramov trstinovej šťavy /70 gramov medu/40 ml Agáve

Príprava

  1. Naplňte nádobu ChufaMixu 1 l vody
  2. Dajte celé mandle a (ak chcete) sladidlo do filtračnej nádoby
  3. Nechajte mandle namočené 5 minút
  4. Vložte mixér a mixujte mandle približne 2 minúty
  5. Nechajte aspoň 5 minút marinovať
  6. Vyberte filtračnú nádobu z vody, vložte mažiar a tlačte, pokým vytlačíte posledné kvapky z mandlovej drte.

Môžeme ho vyrábať so studenou vodou. Ak ho nevypijete hneď, uchovajte ho v chladničke.

Konopné mlieko

  • ½ l vody
  • 60g konopných semienok

Príprava

  1. Nechajte konopné semienka namočené 5 minút
  2. Naplňte nádobu ChufaMixu 1/2 l teplej vody
  3. Dajte namočené konopné semienka do filtračnej nádoby
  4. Vložte mixér a mixujte konopné semienka približne 40 sekúnd
  5. Nechajte 3 minúty marinovať
  6. Vyberte filtračnú nádobu z vody, vložte mažiar a tlačte, pokým vytlačíte posledné kvapky z konopnej drte.

Použite teplú vodu. Ak ho nevypijete hneď, uchovajte ho v chladničke.

Ovsené mlieko s lieskovcami

  • 1 liter vody
  • 50 gramov ovsených vločiek alebo cez noc namočených zŕn ovsa
  • 50 gramov cukru/ lyžica listov stévie /40 gramov medu/20 ml Agáve
  • 50 gramov celých alebo mletých lieskovcov
  • lyžica slnečnicového panenského oleja (nemusí byť)
  • štipka soli

Príprava

  1. Ak použijete celé lieskovce, namočte ich aspoň na 5 minút pred výrobou nápoja. Ak použijete mleté lieskové orechy, dajte ich priamo do filtra.
  2. Naplňte nádobu ChufaMixu 1 l horúcej vody
  3. Dajte vločky, alebo namočené zrná, soľ, lieskovce (celé alebo mleté) a sladidlo (ak chcete) do filtračnej nádoby
  4. Vložte mixér a mixujte 1-2 minúty
  5. Nechajte 5 minút marinovať
  6. Vyberte filtračnú nádobu z vody, s pomocou drevenej varešky pomiešajte, až pokým na dne filtračnej nádoby uvidíte drť, potom vložte mažiar a tlačte, pokým vytlačíte posledné kvapky z ovsenej drte.

Vždy použite horúcu vodu (60°až 80°) na prípravu ovseného mlieka. Ak použijete veľmi horúcu vodu, textúra môže byť hustá, ako jogurt. Ak je príliš hustá, možete pridať viac vody, alebo použiť na prípravu menej ovsa. Keď použijete teplú vodu, dostanete textúru, ktorá nie je až tak hustá. Nepoužívajte však studenú vodu, pretože nápoj bude riedky a nehomogénny. Nápoj uchovajte v chladničke.

Ryžové mlieko (zo zvyšnej uvarenej ryže)

  • 1 liter vody
  • 65 gramov uvarenej ryže (zvyšok celozrnnej alebo bielej ryže, ktorú ste si varili)
  • 50 gramov cukru/ 35 gramov trstinovej šťavy /35 gramov medu/20 ml Agáve
  • 1/8 citrónovej alebo limetkovej šupky, alebo 1/4 pomarančovej alebo tangerinkovej šupky
  • troška mletej škorice
  • štipka soli

Príprava

  1. Naplňte nádobu ChufaMixu 1 l vody
  2. Dajte uvarenú ryžu, šupku, škoricu, soľ a (ak chcete) sladidlo do filtračnej nádoby
  3. Vložte mixér a mixujte ryžu približne 1 minútu
  4. Vyberte filtračnú nádobu z vody, s pomocou drevenej varešky pomiešajte, až pokým na dne filtračnej nádoby uvidíte drť, potom vložte mažiar a tlačte, pokým vytlačíte posledné kvapky z ryžovej drte.

Môžete použiť horúcu, teplú, alebo studenú vodu. Ak ho nevypijete hneď, uchovajte ho v chladničke.