Zásadité potraviny

Možno ste si už všimli, že existuje veľa rôznych tabuliek kyslých a zásaditých potravín, ktoré si často aj odporujú. Rozdiely sú spôsobené hlavne tým, že niektoré tabuľky sú zostavené na základe kyslosti/zásaditosti potravín predtým, ako ich zjeme a iné podľa toho, ako pôsobia na telo po konzumácii. Pri odkyslovaní je rozhodujúce poznať, aký efekt má potravina na naše telo po jej zjedení.

Toto je zoznam zásadotvorných potravín, teda takých, ktoré v tele pôsobia alkalizujúco:

Silne zásadotvorné

zelenina

  • himalájska soľ
  • zelené trávy  (kamut, jačmeň, pšenica, ovos...)
  • uhorka
  • kel
  • morské riasy
  • špenát
  • petržlenová vňaťka, čerstvé bylinky
  • brokolica
  • zelené nápoje, spirulina, chlorella
  • čerstvé zeleninové šťavy
  • klíčky (surové naklíčené strukoviny, obilniny)

Stredne zásadotvorné

  • avokádo
  • červená repa
  • paprika
  • kapusta
  • zeler
  • čakankazeleninka
  • cesnak
  • zázvor
  • zelená fazuľka
  • šalát
  • cibuľa
  • redkvička
  • rucola
  • paradajka
  • citrón
  • limetka
  • fazuľa
  • chia semienka
  • quinoa

Mierne zásadotvorné 

  • artičok
  • špargľa
  • ružičkový kel
  • karfiol
  • mrkvamrkvicka
  • pažítka
  • cuketa
  • pór
  • hrášok
  • rebarbora
  • grepfruit
  • kokos
  • pohánka
  • špalda
  • šošovica
  • kozie a mandľové mlieko
  • väčšina byliniek a korenín
  • avokádový, olivový, ľanový a kokosový olej

Potraviny, ktoré obsahujú veľa vápnika, horčíka, draslíka, sodíka a železa tvoria minerálne soli, ktoré neutralizujú kyseliny. Klíčky, zelenina a zelené trávy sú najviac zásadotvorné.

Pozrite si aj tabuľku kyselinotvorných potravín.

Prečítajte si tipy ako sa odkysliť a ako schudnúť pomocou zásaditej stravy